Drustvo Up
map marker iconKersnikova ulica 3, 1000 Ljubljana

Rastimo skupaj

Za izobraževanje otrok so v prvi vrsti odgovorne družine, saj igrajo osrednjo vlogo pri preprečevanju zasvojenosti in tveganih vedenj. Zato je izobraževanje in opolnomočenje (kjer je potrebno)družinskih članov bistvenega pomena. V društvu UP imajo družine dostop do teorije in tehnik ter celovite » opreme« za delovanje v vlogi ključnega dejavnika pri zaznavanju, preprečevanju in učinkovitejšem spopadanju s tveganimi vedenji družinskega člana

Kaj je tisto prvo, kar lahko storite?

VZEMITE SI ČAS.

Namenjanje časa družini je pomembnejše, kot se vam morebiti zdi.

Kljub natrpanemu urniku si vzemite čas za družino in ustvarite nepozabne spomine.

V ČLANKU SI LAHKO PREBERETE:

 • Zakaj je pomembno preživljati čas z družino?
 • Koliko časa je potrebno nameniti družini?
 • Kako preživljati čas z družino?
 • Kaj se lahko dogodi, če otroku ne posvetite dovolj časa?
 • Pogosto zastavljena vprašanja

Preživljanje časa z družino ne sme nikoli biti razkošje, ampak nuja. Rezultati raziskav kažejo, da preživljanje časa z družino igra pomembno vlogo v našem razvojnem procesu in je gonilna sila za zdrav odnos med zakoncema ter starši in otroki. V prispevku spregovorimo o preživljanju časa z družino in njegovem pomenu, količini časa, ki vam ga priporočamo posvetiti družini in različnih načinih preživljanja časa z družino.

Zakaj je pomembno posvetiti čas družini?

Raziskave kažejo, da stabilnost in uspešnost zakonske zveze naraščata sorazmerno s časom, ki ga posvetite svojim najbližjim, zato je posvetitev svojega časa partnerju in otrokom nujna. Obenem boste svoje otroke naučili spoštovati čas, ki jim ga namenjate, izkazovati naklonjenost drug drugemu in jim pomagali odrasti v zdrave posameznike.

Kako lahko krepitev družinskih vezi pomaga parom, staršem in otrokom?

Pomen družinskega časa za pare

Partnerja predstavljata korenine družinskega drevesa. Drevo morata podpirati in hraniti, da ostane čvrsto, raste in cveti. To pa je mogoče le, če je med njima vzpostavljen močan in ljubeč odnos. Za doseganje takega odnosa: bodite venomer pripravljeni pomagati drug drugemu: bistvo družine je nudenje medsebojne pomoči in podpore. Če se, na primer, soočate s težavami v službi, vam bo pogovor s partnerjem v veliko pomoč, s tem pa bo rastel občutek varnosti in pripadnosti.

Cenite drug drugega: čar družinskega življenja se skriva v različnosti, pestrosti karakterja oz. osebnosti posameznika in šele ob preživljanju časa z njimi boste ugotovili kako edinstveni so. Cenite to različnost, dajte jim krila in dovoljenje za edinstvenost. Medsebojno spoštovanje nosi izjemno moč tudi v trenutkih, ko se ustvari konflikt.

Ustvarita ljubeče okolje: če med partnerjema vlada harmonija, bo ta odzvanjala v celotni družini. Izkazovanje ljubezni in pozornosti med partnerjema bo tudi otrokom pomagalo razviti te pozitivne občutke.

Okrepita zakonsko vez: čas posvečen družini lahko pomaga tudi pri krepitvi vajinega partnerstva. Ob preživljanju časa skupaj bosta partnerja začela ustvarjati medsebojno čustveno blaginjo in prijetno okolje drug za drugega. Vse to vama bo pomagalo ustvariti močan partnerski odnos.

Znižajte nivo stresa: ohranjati ravnotežje med poklicnim in zasebnim življenjem in žongliranje z družinskimi obveznostmi je lahko stresno. A posvečanje časa družini obenem stres tudi znižuje. Iskren pogovor s partnerjem o nastalih težavah lahko bistveno ublaži pritiske, zelo pozitivne učinke ima družinski sprehod v naravi ali skupinska sproščujoča masaža lasišča.

Pomen posvečanja časa družini za otroke

Družino ohranja enotno: otroci se morajo doma počutiti varne. Preživljanje časa z njimi jim bo sporočilo, da ste jim na voljo in da so na varnem. Na primer, če je vaš otrok žrtev šolskega nasilja, vam bo morebiti to tudi povedal, če se boste z njim redno usedli, ga povprašali o njegovem dnevu, se z njim pogovarjali in zagotovili, da se počuti udobno. Če pa jim svojega časa ne posvetite, se ne bodo niti zavedali, da se lahko z vami vedno pogovorijo o svojih težavah.

Zmanjšuje generacijsko vrzel: »Ne štekaš,« je stavek, ki ga pogosto slišimo od najstnikov. Pripadnost različnim generacijam lahko otroke in starše bistveno oddalji. Kakovostno druženje bo to vrzel zmanjšalo in ustvarilo ljubeče okolje, kjer lahko otroci spregovorijo brez zadržkov, starši pa poslušajo brez obsojanja.

Uči o življenjskih vrednotah: kot starša vas je življenje morebiti naučilo dragocenih lekcij. Družinski čas je najboljši čas za razpravo o takih dogodkih in poučevanje otrok o vrednotah, kot so resnicoljubnost, integriteta in družbena odgovornost. Tako se bodo naučili ločevati med ustreznim in nesprejemljivim vedenjem. Ko bodo naslednjič naleteli na težavo, bodo vedeli, kaj storiti.

Daje priložnost za izkazovanje naklonjenosti in hvaležnosti: ne glede na to, ali pravilno rešijo matematični problem ali osvojijo prvo glasbeno lekcijo, otroci od staršev pričakujejo pohvalo tudi za najmanjše dosežke. Čas namenjen družini je najbolj primeren, da se pozanimate o njihovem dnevu in jim poveste, kako ponosni ste na njih.

Gradi samospoštovanje: ko se otroci doma počutijo cenjene, bodo bolj verjetno samozavestni in odprti. Takšni posamezniki bodo zlahka sklepali prijateljstva, pomagali drugim in razvili pozitiven odnos do življenja.

Pomaga preprečevati slabe navade: otroci so v družbi izpostavljeni tako pozitivnim kot negativnim vplivom, pri čemer je bistvenega pomena, da so poučeni o različnih potem in da na koncu uberejo pravo pot. Raziskave so pokazale, da najstniki, katerih starši ne kažejo zanimanja za njihovo življenje, pogosteje uživajo marihuano in alkohol. Koristi preživljanja časa z družino so prevelike, da bi ostale prezrte. Toda ali to pomeni, da morate družini posvetiti ure in ure ali pa lahko vse opravite med desetimi minutami zajtrkovanja?

Kako preživljati čas z družino?

 • Za preživljanje kakovostnega časa z družino ni nujno potrebno odpotovati skupaj na počitnice ali na enodnevni izlet. Počitnice so vsekakor prijetne, a obstajajo tudi drugi učinkoviti načini za kakovostno preživljanje časa z družino. V nadaljevanju smo našteli nekaj, po našem mnenju, najbolj pomembnih:
 • Otrokom pomagajte pri šolskih projektih: domača naloga v obliki projektov »naredi sam«, predstavlja eno izmed najboljših priložnosti za preživljanje časa z otroci. Ti projekti jim bodo ne le pomagali razviti spretnosti, ampak jih tudi naučili ekipnega dela. To je odlična priložnost, da otroke spodbudite, da ugotovijo kaj jih zanima in se temu posvetijo.
 • Obedujte skupaj: če imata oba partnerja službi in sta čez dan zdoma, so večerje najboljši trenutek za skupno preživljanje časa. Ob uživanju v okusnem obroku, ki ga lahko pripravljate kar skupaj, se lahko pogovorite o dogodkih trenutnega dne in se skupaj nasmejite. Družinske večerje bodo otrokom prav tako zagotovile ustrezno prehrano in jih naučile nekaterih zdravih prehranjevalnih navad in izbire hrane.
 • Praznujte skupaj: potrudite se, da dneve, kot so prazniki, obletnice, rojstni dnevi itd., preživite skupaj. Tako ne boste le povečali občutka sreče ampak tudi okrepili družinske odnose. Usedite se in zaigrajte družinsko igro. Takšne priložnosti so lahko tudi izgovor za srečanje in druženje z ostalimi sorodniki s čimer vašim otrokom omogočite, da jih boljše spoznajo.
 • Privzgojite jim občutek hvaležnosti: v naravi najdite in obiskujte kraj »čaščenja«, vaš poseben družinski prostor. Naučite otroka pomena hvaležnosti in jim predstavite pozitivno energijo, ki jo hvaležnost prinaša. Ali pa preživite nekaj časa v lokalnem zavetišču za živali ali domu za ostarele. Tako boste otrokom pomagali privzgojiti razmislek o in empatijo do drugih, prav tako pa se bodo naučili tudi ceniti in biti hvaležni za privilegije, ki jih imajo.
 • Bodite del sveta vašega najstnika: najstniška leta so lahko težavna. Čeprav so bili tudi starši nekoč najstniki, so trenja precej pogosta, a kljub temu je zelo pomembno ohranjati odnos z mladostniki. Sodelujte v dejavnostih, ki jih zanimajo, kot je košarka, odbojka, obisk košarkarske tekme ali izdelava robota. Vsak dan se vsaj deset minut pogovarjajte z njimi in izvedite, kaj se dogaja v njihovih življenjih.

Koliko časa je potrebno nameniti družini?

Priporočen čas je med 45 minut do ene ure na dan med delovniki oz. štiri do pet ur dnevno med vikendom. Količina časa je odvisna od številnih dejavnikov, vključno z družinskimi urniki. Seveda družinskim članom ne želite kratiti spanca ali časa za učenje, obenem pa si tudi sami ne morete

privoščiti zanemarjanja svojih delovnih in tudi sprostitvenih obveznosti. Ključnega pomena je, da med preživljanjem skupnega časa zagotovite, da ste resnično posvečeni družini. Družinski čas mora biti namenjen izključno vam in družinskim članom ter brez motenj v obliki dela, televizije ali pametnih telefonov. Vendar pa to ne pomeni, da se morate takrat izključno pogovarjati - za kakovostno druženje obstaja število drugih načinov.

Vzemite si odmor: vsake toliko časa se odklopite od rutine, pojdite na počitnice ali piknik z družino. Izkoristite to priložnost za preživljanje skupnega časa do popolnosti. Pustite telefone doma in se popolnoma posvetite drug drugemu.

Lotite se hišnih opravil: vsakdanja opravila, kot je čiščenje hiše, lahko pridobijo popolnoma novo dimenzijo, če pri njih sodeluje vsa družina. Določite si dan v tednu ali mesecu in vključite otroke in partnerja v prenovo stanovanja, čiščenje kleti, kuhanje itd. Ob koncu dneva boste lahko z zadovoljstvom ugotovili, kako produktiven dan ste preživeli. Raven dopamina se bo ob pogledu na vse storjeno precej zvišala.

Družinski obisk na delovnem mestu: izberite dan, ko vas lahko družina obišče v službi. Družinski obisk na delu postaja vse bolj priljubljen, saj pomaga združiti družino, zabavo in delo. Vaša družina bo imela priložnost spoznati vaše delo, s tem pa razumevanje in podporo takrat, ko boste zaradi dela v stresu.

Na zanemarite zmenkov: ob skrbi za otroke in preživljanju časa z družino pa ne zanemarjajte odnosa s partnerjem. Ne pozabite, da je družinska blaginja odvisna od harmonije v vajinem odnosu. Občasno pustite otroke v varstvu in pojdite na zmenek le s partnerjem. Vzemita si čas drug za drugega in ohranjajta plamen ljubezni.

Pomoč pri učenju: svoj čas lahko produktivno preživite z otroci tudi tako, da jim pomagate pri učenju. Vi ste morda dobri v angleščini, vaš partner pa v matematiki, in tako se lahko izmenjujeta. Izvedeli boste, kaj se vaši otroci učijo ter odkrili njihove prednosti in šibkosti.

Čas za pravljico: le kdo ne mara dobre zgodbe? To je zabaven način krepitve vezi z otroci, brez pametnih telefonov in ostalih elektronskih naprav. Obkrožite se z otroci in jim preberite zgodbo iz knjige pravljic ali povejte anekdoto iz vašega otroštva. Odprite star album s fotografijami in se podajte na pot spominov.

Praznujte s starimi starši: moderno življenje je s seboj prineslo porast nuklearne družine, vendar nikakor ne zanemarjajte vpliva starejše generacije. Se še spomnite brezskrbnih dni, ki ste jih preživeli pri babici? Takšni spomini so dragoceni in tako svojih otrok ne pozabite odpeljati na obisk k starim staršem; vrednote in vrline, ki jih učijo, so neprecenljive. Če zaradi življenjskih obveznosti z družino ne morete preživeli veliko časa, se potrudite, da ste čim pogosteje z njimi. Če ne morete živeti z njimi, jih pokličite vsak dan in se pogovorite, tudi če se vam ni dogodilo nič pomembnega. Taki stiki so pomembni, saj ima lahko vaša nezmožnost preživljanja časa s svojimi otroki sicer nanje škodljive posledice.

Pogosto zastavljena vprašanja

1. Kaj pravzaprav pomeni »posvečanje časa družini«?

Posvečanje časa družini pokaže, da vam je mar za vaše najbližje. V današnji digitalni dobi je enostavno ostati povezan z najdražjimi in ohranjati stik z njihovim vsakdanom. Z njimi lahko preživite veliko časa virtualno, tako s pomočjo glasovnih ali video klicev ter besedilnih sporočil. Pogosto komuniciranje z družino pomaga krepiti vezi in izboljšuje kakovost življenja.

2. Zakaj je družina pomembna za srečo?

Preživljanje časa z družinskimi člani prinaša občutke varnosti in zaščite. Ljubezen do družine je brezpogojna in vam pomaga pri soočanju z življenjskimi izzivi. Družine pomagajo pri izpolnjevanju človekovih osnovnih potreb ter nudijo finančno in čustveno podporo, kar prispeva k sreči. V današnjem času, ko je večina družin prezaposlenih, so družinski odnosi pogosto v ozadju in samoumevni. Vendar pa lahko premalo časa posvečenega družini povzroči škodljive posledice. Nobeden od nas si ne želi obžalovati zamujenih trenutkov in hrepenenja po družbi svojih najdražjih. Zato je pomembno razumeti pomen preživljanja časa z najbližjimi, kar naj postane vaša prednostna naloga. Praznujte skupaj, jejte skupaj, lotite se hišnih opravil skupaj in hodite na zmenke s partnerjem. Kakovostno preživljanje časa ustvarja ljubeče okolje doma, otroke uči družinskih vrednot in ohranja močne vezi.

Kaj se lahko dogodi, če otroku ne posvetite dovolj časa?

V razmislek vam ponujamo tole. Svojemu otroku ste kupili drago rojstnodnevno darilo, toda ali ga bo osrečilo, če ne boste z njim, ko ga bo odprl? Ne. Čeprav sta delo in skrb za družino bistvenega pomena, je prav tako pomembno tudi posvečanje časa otrokom in partnerju. V nasprotnem primeru se lahko pojavijo katere od spodaj naštetih škodljive posledice:

Vedenjske težave: otroci z neizpolnjenimi čustvenimi in psihološkimi potrebami lahko občutijo občutke negotovosti in jeze. Ti jih bodo lahko vodili v odvisnost in nezdrave odnose.

Odvisnost od tehnologije: če starši z otroci ne preživijo dovolj časa, lahko le-ti za preganjanje osamljenosti izberejo elektronske naprave in spletno zabavo. Preživljanje ur in ur s pametnimi telefoni lahko oteži njihov fizični in duševni razvoj.

Slabši učni uspeh: vse čustvene stiske vodijo do slabšega učnega uspeha, če otroci nimajo nikogar, ki bi jih vodil na poti skozi izobraževanje.

Umik: otrok, ki ni deležen dovolj pozornosti in naklonjenosti, se lahko sčasoma začne zapirati. Morda čuti, da ni ljubljen in da ni vreden vašega časa. Lahko postane agresiven in se zateče k ustrahovanju, da bi dal »duška« svojim frustracijam in jezi.

Simirlar blogs

Kaj bodo pa ljudje rekli?
Stari modrec je imel sina, ki ni hotel iz hiše, ker se je sramoval svoje zunanjosti. Bal se je, da se ljudje norčujejo iz njega. Oče ga je podučil, da ...
Preberi več
Kako naj ravnam z mojim otrokom, da ne bo več jemal drog?
Dilema s katero se vsakodnevno srečuje (pre)večje število staršev. Na Društvu Up nudimo pomoč celotni družini ob reševanju kompleksne problematike ...
Preberi več
Odnosi – vse življenjski razvoj?
« Žal je še vedno vse preveč razširjeno prepričanje, da v odnose ni potrebno vlagati, da odnosi se pa odvijajo sami od sebe. »Če v hiši ni nikogar, ki ...
Preberi več
Delo z mladimi na področju duševnega zdravja
Po podatkih mednarodne raziskave, ki se izvaja tudi v Sloveniji, »Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju« (HBSC, 2018), objavljeni na spletni ...
Preberi več
Droga in odnosi
Šola naj bi bila poleg pridobljenega teoretičnega znanja priprava na življenje. A v šolskem sistemu manjka ena od najpomembnejših veščin za življenje ...
Preberi več
Gradimo na odnosih
Življenje brez alkohola je pogoj za pristne odnose »Jasno je, da človek za svoj razvoj oz. izgradnjo potrebuje povezanost z drugimi ljudmi,« pravi ...
Preberi več
Nazaj