Drustvo Up
map marker iconKersnikova ulica 3, 1000 Ljubljana

DRUŠTVO UP JE PRAZNOVALO 30 LET DELOVANJA

V četrtek, 30. novembra, je Društvo UP, ki deluje na področju zasvojenosti, na Ljubljanskem gradu, z rdečo nitjo »Rastemo skupaj« praznovalo tridesetletnico delovanja.

Med drugim je bil namen dogodka spregovoriti o še vedno prisotni stigmi, s katero se soočajo zasvojeni in njihovi svojci, o pomembnosti povezovanja z mediji za destigmatizacijo, o nujnosti strateškega sodelovanja z nevladnimi in javnimi organizacijami ter sočutnem razumevanju in družbenem sprejemanju zasvojenosti kot bolezni.

Svet zasvojenosti nam je pogosto tuj in nerazumljiv, zato so ga gostom pomagali razumeti nekdanji uporabniki prepovedanih drog – nekateri osebno – posebna gostja dogodka je bila Katarina Grabnar Apostolides, ki danes živi svobodno - brez drog, pred kratkim pa je izdala tudi knjigo Zadnja vijoličasta bledivka. Nekaterim drugim, pa so glas posodili igralci Maja Martina Merljak, Zvezdana Mlakar in Domen Valič. Prikaz terapevtskega dela s plesno terapijo je ponazorila plesalka in pedagoginja Liza Šimenc.

Častno priznanje društva za izjemne zasluge pri razvoju in ustanovitvi društva sta prejeli častni članici in ustanoviteljici društva, Nina Souvan in Vida Najdič.

Dogodek je slavnostno otvorila Predsednica Republike Slovenije, dr. Nataša Pirc Musar preko video nagovora, ki je dosegljiv tudi na spletni strani društva www.drustvo-up.si, vsebino pa je povezovala Bernarda Žarn.

Med gosti, ki so izrekli čestitke in podporo, so bili med drugimi tudi mag. Tatjana Bobnar -  svetovalka Predsednice Republike Slovenije za človekovo varnost, Borut Sever – direktor Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij in Nataša Sorko, Predsednica sveta FIHO.

S čim se pri svojem delu srečujejo in kako ga doživljajo so »od blizu« predstavili tudi zaposleni v društvu (Anita Grbić, Mateja Debeljak, Nina Malec, Tabita Ruiz in Robin Turk), ki na štirih lokacijah (Ljubljana, Trbovlje, Črnomelj, Metlika) nudijo brezplačno psihoterapevtsko obravnavo in svetovanje osebam, ki so se kadarkoli srečali s težavami, povezanimi z zasvojenostjo s prepovedanimi drogami.

Nina Malec, strokovna sodelavka v programu za mladostnike je, med drugim, poudarila izziv srečevanja z nekritičnostjo družbe in mladih do prepovedanih drog, Tabita Ruiz, sodelavka v programih je poudarila pomembnost ustvarjanja varnega prostora in zaupnosti, Mateja Debeljak, strokovna vodja programov je, poleg pomembnosti skupinskega terapevtskega dela, izpostavila še nujnost dosega spremembe skozi izkušnjo terapevtskega procesa – ta je na poti zdravljenja nujna kot celovita in ne le delna. Robin Turk, dolgoletni sodelavec v društvu pa sočutno podelil željo, da vsak, ki se znajde v težavah, najde pogum in upanje za spremembo na bolje in da, tudi za ta del, je društvo odprto za vsakogar.

Predstavljena sta bila mednarodna projekta s področja preventive »Rastemo skupaj« in s področja komuniciranja »Vsak pozna nekoga«.

Predsednica društva Anita Grbić je podelila: » S projektom *Rastemo skupaj* želimo opolnomočiti družine takoj, ko to postanejo oz. še prej,…kajti na žalost, mnogi mladi starši, ki so odraščali v družini, kjer je vela zasvojenost, nimajo ali niso imeli staršev, ki so bili zares tam z njimi - ob otroku – jih slišali, videli, v polnosti čutili. Na tem mestu je pomemben je uvid v nezdrave vzorce, ki izhajajo iz primarne družine in prekinitev medgeneracijske travme. « Osnovni namen projekta je obogatitev znanja ter veščin teh družin ter opolnomočenje njihove vloge kot ključnih in primarnih v doseganju zdravega življenjskega sloga pri preprečevanju razvoja zasvojenosti.

Dogodek je aktualna predsednica Anita Grbić zaključila z mislijo na družino: »Družina je šola dolžnosti, ki temelji na ljubezni. Ene ključnih dolžnosti staršev so vztrajati s spoštovanjem otroka, zregulirati, umiriti sebe in predvsem – s starševsko odgovornostjo in odraslo držo zdržati v situaciji - ne glede na to, v kakšnih okoliščinah se je otrok ali najstnik znašel. »

Zaključno misel je glasbeno podkrepil Andrej Šifrer, ki se je odzval na prav posebno prošnjo društva in prvič v svoji karieri priredil refren svoje avtorske pesmi, ki je na dogodku ubesedena takole: »Za naše najstnike, si je treba čas vzet. Se poveselit in kdaj znat potrpet. Nagnimo vrč z vodo, kot prej nikol' še, saj za naše najstnike, je dobro le najboljše. »

Pred tem je Andrej Šifrer je v živo predstavil novo skladbo 'Kdo to prav?', ki se je odlično sovpadla z zgodbami obiskovalcev programa, ki so se osvobodili iz primeža prepovedanih drog.

V društvu so se ob zaključku zahvalili ustanoviteljicama, nekdanjim zaposlenim, financerjem: Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstvu za zdravje in Fundaciji za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij, donatorjem ter vsem, ki so nesebično prispevali k uresničitvi jubilejnega dogodka.

Več informacij: anita.grbic@drustvo-up.si

Simirlar news

Vabljeni na dan odprtih vrat
Svetovni dan družin obeležujemo tudi v UP_u, kamor vas vabimo na čajanko.   Dobrodošli na informativno čajanko 15. maja, med 10:00 in 16:00 ...
Preberi več
Izviri, ki napajajo življenje s smislom
Predavanje Šole življenjskih veščin: Martin Lisec   Vprašanje smisla življenja sodi med temeljna vprašanja človekove eksistence. Skozi menjave ...
Preberi več
Postati resnični, najzahtevnejši korak osebnega razvoja
Predavanje Šole življenjskih veščin: Alenka Rebula   Kadar opustimo trud, da bi bili plemenitejši, kot v resnici zmoremo, obenem pa se ...
Preberi več
ABC zasvojenosti
V ponedeljek, 25. marca ob 18:00 uri vabljeni v Mestno knjižnico Ljubljana. Govorili bomo o prepoznavanju različnih oblik zasvojenosti, spoznavanju ...
Preberi več
Vabilo na Zbor članov
Spoštovani člani društva. Prijazno vabljeni na redni letni Zbor članov, ki bo potekal v obliki korespondenčne seje od srede, 27. marca 2024 od ...
Preberi več
Šola življenjskih veščin 20.2.2024
Na februarskem predavanju boste izvedeli, kaj v resnici pomeni biti sočuten do sebe. Spoznali boste razliko med zdravim sočutjem do sebe in ...
Preberi več
Šola življenjskih veščin 16.1.2024
Raziskovati stres ter njegov vpliv na naše življenje je nikoli dokončana zgodba. Vedno znova odkrijemo nova spoznanja o vplivu stresa na naše ...
Preberi več
obvestila/look-from-young-woman-holding-man-s-hand-follow-me-pose
Šola življenjskih veščin v decembru
V okviru šole življenjskih veščin vas vabimo na brezplačno predavanje »Kako pomagati otrokom, da zapustijo dom?«, ki bo dne 19. 12. 2023 ob 18. uri v ...
Preberi več
Nazaj