Drustvo Up
map marker iconKersnikova ulica 3, 1000 Ljubljana

Mladi Preventiva za mladostnike

Ko govorimo o preventivi za mladostnike, so najboljša preventiva varni odnosi. Za mladostnike je zelo pomembno, da imajo varno bazo. Varna baza je na prvem mestu družina ter na drugem prijatelji in okolje.

Jasna sporočila s strani staršev in skrbnikov so zelo pomembna. Mladostniki spoznavajo svet in zelo je pomembno, da imajo informacije o tem, kje je meja. Mladi, ki ne bodo posegli po drogi, se počutijo sprejete, prihajajo iz funkcionalne družine in imajo že posredovano predstavo o svetu, ki ga lahko preverijo sami z raziskovanjem. Pri raziskovanju pa bodo vedeli, da so nekatere stvari nevarne iz določenih razlogov in ni jih treba preizkusiti, da bi se v to prepričali. Uporaba drog je ena izmed teh informacij, ki bi jih starši mogli posredovati otroku. Tako kot dojenček uporablja možgane staršev za svoje preživetje, tako tudi mladostniki uporabljajo posredovane informacije s strani staršev, kaj je lahko škodljivo in kakšne posledice bi uporaba drog imela na mladostnika. Staršem se najbolj verjame, zato so starši in pomembni drugi najboljši ambasadorji

preventive za mladostnike.

Sprejetost, topli in ljubeči odnosi, odprtost, ljubezen, vse to so varovalni dejavniki. Mogoče se starši ne zavedajo tega, ampak odnosi so tisti, ki hkrati zdravijo, in obenem so tudi izvor frustracij, bolečin in travm.

Oseba, ki ne dvomi v to, da je ljubljena, sprejeta, slišana, bo trdno stala na svojih nogah. Ne bo potrebovala zunanjih potrditev in dokazovanja svoje lastne vrednosti drugim. Mladostniki, ki imajo izkušnjo zasvojenosti in uporabe drog, pogosto poročajo o potlačeni bolečini. Zato izhod iščejo v substancah, ker jim je preveč težko živeti v realnosti, ki je za njih boleča.

Velikokrat je na zunaj viden samo »problem«, povezan z jemanjem drog. Zato se vsi, ki delamo na področju zasvojenosti, zavedamo, da je problem uporabe drog pri mladih samo stranski učinek nezadovoljivih in bolečih odnosov iz primarne družine ali pa način, da izkažejo svojo bolečino in pobegnejo v svet, kjer te bolečine ni.

NASVETI ZA LEPŠI JUTRI

Če boš zvesto sledil tem

preprostim nasvetom, boš

vedno en korak pred lepšim

jutrišnjim dnem.

Če pa želiš, da bo današnji

dan lep, pa se ravnaj ravno

obratno od priporočil.

Vedno vse, kar ti ogreje srce, te napolni, je korak na poti do tvojega srčnega cilja, odlašaj na jutri.

Neprijetnim občutkom se izogibaj na vse možne načine: glej nadaljevanke, glej v računalnik, pij kavo, odklopi se. Soočenje z neprijetnimi občutki je nujen korak na poti občutenja lastne celostnosti, mi pa tega ne potrebujemo, ker čakamo lepši jutri.

Ne skrbi za dobro počutje telesa: zdrava prehrana, dovolj gibanja, veliko nežnosti itd., ker danes še ni treba, je še čas. Danes je škoda časa, so druge obveznosti, pa ni še ta pravih oblačil, pa lepega vremena, pa ta pravega notranjega občutka, pa nabavljati je treba iti, pa 100 drugih opravil je bolj nujnih kot naše telo. Ker, kaj pa je to telo, kdo ga pa potrebuje.

Prav tako ne izgubljaj svojega časa, da bi ljudem, ki jih imaš rad, povedal, pokazal, kako so ti dragoceni, kaj ti je všeč na njih, saj potem ne boš več mogel čakati na lepši jutri, ker bo prišel že danes.

Pomembno je, da se osredotočaš na denar, to šteje. To je pomembno. Vse tvoje misli naj bodo osredotočene na služenje denarja. V mislih imej vse, kar potrebuješ, da boš jutri uresničil svoje sanje po avtomobilu, ki pokaže, kdo si ti; prav tako po hiši, saj ne moreš bivati v avtu. Prav tako moraš pokazati, da nekaj si, z dragimi oblačili. Tako da najboljša priprava za lepši jutri je današnje garanje za viške denarja, ki ti bodo jutri prinesli težko pričakovano srečo.

Hitri nasveti za pogovor z vašimi otroki

POZNAJTE DEJSTVA: bodite vir verodostojnih informacij in nasvetov za svoje otroke. Pomagajte jim razumeti kratkoročne in dolgoročne posledice uporabe mamil.

POSLUŠAJTE, NE KRITIZIRAJTE IN SPODBUJAJTE ODPRT DIALOG: otroci bodo vaše mnenje upoštevali bolj, če bodo čutili, da so slišani, in vedeli, da ste na njihovi strani. Ne pozabite, da je vaš cilj pogovoriti se z otrokom in ne odčitati lekcije.

Z OTROKOM SE VNAPREJ POGOVORITE O SITUACIJAH, KI LAHKO NASTANEJO ZARADI ALKOHOLA:

skupaj razmislite o načinih, kako se izogniti neprijetnim situacijam in pritiskom vrstnikov.

IZBERITE PRAVI ČAS ZA POGOVOR: vsakodnevne dejavnosti, kot sta večerja ali vožnja z avtomobilom, predstavljajo odlične priložnosti za pogovor o alkoholu in drugih drogah.

Krivda?

Če ste oseba, ki pogosto občuti pretirano krivdo ali ki nase običajno

prevzema več kot svoj del odgovornosti, se boste z zasvojeno

osebo, s katero ste v odnosu, izvrstno ujeli – vendar na nezdrav

način. To je znano kot »zapletanje« in morda boste naleteli na

težave, ko boste poskušali poiskati izhod iz takega odnosa.

Si želite miru?

Biti sposoben uvideti razliko med tem, kaj lahko in česar ne morete

spremeniti, ter hkratno zavedanje, kako lahko spremenite stvari

pod vašim nadzorom, bo prineslo mir, ki si ga želite.

Simirlar blogs

KAM PO POMOČ?
Običajne duševne ali čustvene spremembe so: nenadne spremembe v razpoloženju agresivnost razdražljivost obsesivnost ...
Preberi več
Nazaj