Drustvo Up
map marker iconKersnikova ulica 3, 1000 Ljubljana

Uporaba sodobnih psihoaktivnih snovi pri mladostnikih

V zadnjih letih se pojavljala pravi razmah novih psihoaktivnih snovi (NPS), ki so zelo škodljive in neraziskane ter predstavljajo veliko tveganje za zdravje. Samo na evropskem trgu jih je bilo v letu 2019 na novo odkritih več kot 400, Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami pa jih je v letu 2020 spremljal že več kot 830.

Kaj so NPS? Izraz se uporablja za številne kemične snovi ali spojine, ki jih posamezniki uporabljajo zaradi njihovih psihoaktivnih lastnosti, vendar se ne nadzorujejo v skladu s konvencijami Združenih narodov o nadzoru nad prepovedanimi drogami.

Tako imenovane novejše oblike dizajnerskih ali sintetičnih drog so dostopne na svetovnem spletu, družbenih omrežjih, kot tudi pri uličnih preprodajalcih. Na spletu jih je pogosto najti pod različnimi imeni zapakirane v plastičnih prozornih vrečkah ali industrijskih embalažah. Njihova sestava največkrat ni navedena oziroma so lahko podatki, ki so navedeni, napačni, zato so akutni in kronični učinki sintetičnih drog nepoznani in zelo nevarni, uživanje pa lahko prinese katastrofalne posledice. Večinoma se prodajajo kot čistila, kopalne soli, gnojila, osvežilci, in sicer v obliki tablet, kapsul, praška, tekočin itd. Proizvodnja v večji meri poteka v kemičnih laboratorijih v jugovzhodnih azijskih državah, na Kitajskem in v Indiji.

Med novejše oblike dizajnerskih drog uvrščamo sintetične kantinone, sintetične snovi podobne opiodom, ketamine, fentanilamine, sintetične benzodiazepine, fentanilmine, piperazine. Vse bolj so na trgu drog prisotne tudi nove oblike sintetičnih kanabionidov (najpogosteje pod imenom spice), vkjučno z e-tekočinami in impregniranim papirjem.

Učinki in simptomi uživanja so podobni učinkom in simptomom klasičnih drog, kot so kokain, amfetamini, LDS, kanabinoidi, opaiati idr. V Sloveniji so najbolj pogoste stilmulativne droge, kot sta na primer 3–MMC ali sladoled ter mefedron. Obe sodita med katinone in se uživata v obliki tablet ali praškov. Kantinoni povzročajo hitre učinke kot so evforija, relaksacija in povečano občutenje in trajajo do tri ure. Kemijska struktura novih psihoaktivnih snovi se nenehno spreminja, eden od razlogov je, da jih standardne laboratorijske metode ne morejo zaznati. Delovanje sintetičnih drog je nepredvidljivo in povezano z raznovrstno škodo. Že manjši odmerek lahko povzroči hujše simptome in zastrupitev ter vodi celo v smrt.

Ostali škodljivi učinki so še motnje spanja, psihoze, anksioznosti, akutna ledvična odpoved, halucinacije, hipertenzija, epileptični napadi, pljučni endem, možganska kap in podobno. Zaradi enostavne in cenovne dostopnosti je zaskrbljujoče dejstvo, da so njihovi uživalci in najpogostejši kupci ravno mladostniki. Večinoma jih konzumirajo na domačih zabavah, v klubih in tako imenovanih afterpartyjih, ali pa tudi kar v šolskem okolju. Kot opažamo pri delu z najstniki, se starost uživanja drog z leti niža, veliko jih poskusi nedovoljene substance že v osnovni šoli.

Razlogi, ki jih pripeljejo do tega, so različni. Nekateri se želijo počutiti bolje ali pa se pomiriti, ko so v stresu, in si s tem začasno lajšajo tesnobo, nemir in druge duševne težave. Spet drugi si želijo biti sprejeti med vrstnike, so vedoželjni ali pa raziskujejo svoje meje.

Spremembe vedenja se lahko opazijo že kar hitro, tudi takrat, ko gre samo za eksperimentiranje. Najstniki pogosto izostajajo od pouka, šolski uspeh jim začne padati, pojavljata se lahko izrazita Glede na to da se vse to po navadi dogaja izven domačega okolja, so možnosti nadzora staršev zelo omejene. Pomembno je, da starši z otroki vzpostavijo dovolj zaupen in spoštljiv odnos, kjer bo dovolj prostora, da bodo lahko eni in drugi izrazili stisko, skrb in naslovili občutljive teme.

Ne glede na razlog za uživanje drog so lahko posledice porazne, zato je pomembno, da se ukrepa pravočasno. V kolikor imamo občutek, da je vedenje najstnika nenavadno, ali da njegovo vedenja kaže na obstoj težav, ki bi lahko bile povezane z zlorabo drog, čim prej poiščimo strokovno pomoč.

Pripravila: Nina Malec, mag. ZDŠ

Viri:

Spletna stran: Revija za kriminalistiko in kriminologijo / Ljubljana 69 / 2018 / 3, 206–214

Spletna stran: https://www.emcdda.europa.eu/

Simirlar blogs

Superman ali psihedeliki?
Odkar obstajamo, se ljudje zanimajo za vse, kar je neznano, kar daje občutek skrivnostnega in kar jim obljublja rezultate, za katere bi drugače ...
Preberi več
Kanabis (marihuana)
Uživanje marihuane je pogosto del eksperimentiranja in običajno traja le kratek čas v zgodnji adolescenci. Vendar pa manjši del uživalcev razvije ...
Preberi več
Kokain
Kokain je močno poživilo/stimulans, ki je grenkega okusa in ima anestetični učinek. Ob njuhanju omrtviči nosno sluznico in žrelo. Pridobivajo ga ...
Preberi več
Droge in možgani
Možgani so najbolj zapletena biološka tvorba v vesolju. Imajo od 80 do 100 milijard živčnih celic, ki jim pravimo nevroni. Vsak nevron ima izrastek, ...
Preberi več
Droge in možgani
Možgani so najbolj zapletena biološka tvorba v vesolju. Imajo od 80 do 100 milijard živčnih celic, ki jim pravimo nevroni. Vsak nevron ima izrastek, ...
Preberi več
Nazaj