27. BODITE PREVIDNI!

Ker je v Nemčiji zaradi okužbe z antraksom umrl uporabnik drog, vam v okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi pošiljamo obvestilo, s kratko razlago dogodkov v Nemčiji ter na Škotskem.

Vljudno vas prosimo, če lahko uporabnike heroina opozorite na možno nevarnost ter jim priporočite previdnost.

Lepo pozdravljeni,
Inštitut za varovanje zdravja RS

Ljubljana, 15. januar 2010
Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi
V Nemčiji zaradi okužbe z antraksom umrl uporabnik drog

Inštitut Roberta Kocha v sodelovanju z nemškimi zdravstvenimi službami raziskuje primer smrti 42-letnega injicirajočega uporabnika drog, ki je umrl zaradi okužbe z antraksom. Moški je v nemškem mestu Aachen poiskal zdravniško pomoč zaradi otekline na nogi, ki se je pojavila po injiciranju droge (najverjetneje heroina). Do smrti je prišlo zaradi odpovedi organov. Nemške zdravstvene službe preiskujejo, ali je do okužbe prišlo zaradi uporabe heroina, od kod uporabljena droga izvira ter s katerimi osebami je bil moški v stiku pred smrtjo.

V tem trenutku še ni znano, ali obstaja povezava s Škotsko, kjer so med uporabniki heroina zabeležili že 14 primerov okužb z antraksom, od tega jih je sedem umrlo.

Kot navajajo škotske zdravstvene službe, je potencialno nevarna vsaka uporaba heroina, tako injiciranje, vdihavanje hlapov kot kajenje. Okužba z antraksom ogroža predvsem uporabnike heroina, medtem ko po navedbah škotskih zdravstvenih služb splošno prebivalstvo in tudi družinski člani uporabnikov heroina niso ogroženi. Prenos antraksa s človeka na človeka je namreč izredno redek, prav tako v tem primeru ne obstaja nevarnost za prenos okužbe po zraku.

Bacil antraksa povzroča vnetje kože, pljuč in prebavnega trakta. Možna zapleta pa sta tudi meningitis in sepsa. Antraks se sicer med populacijo pojavlja občasno in je običajno omejen na manjše območje. Smrtnost je visoka pri sistemski okužbi, medtem ko je kožna okužba z antraksom s sodobnimi zdravili obvladljiva in smrtna pri manj kot odstotku okuženih.
Znaki okužbe so otekanje kože na mestu injiciranja heroina in rdečina in kasneje se na tem mestu razvije črno obarvano tkivo. Pri sistemski okužbi, ki nastane z vbrizgavanjem bacilov antraksa v kri ali na drugi način, pa se pojavi sepsa, ki se kaže z visoko temperaturo.
Uporabniki drog, ki opazijo omenjene znake, naj čim prej prenehajo uporabljati heroin in poiščejo pomoč pri zdravniku na centru za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog. Ustrezna pomoč je le takojšnje zdravljenje okužbe.
Pa tudi sicer se uporabnikom heroina priporoča skrajna previdnost ter spremljanje informacij o pojavu z antraksom okuženega heroina.